Transportstyrelsen tar nu hänsyn till vilken typ av mätinstrument som används vid synfältsundersökningar när myndigheten fattar beslut i körkortsärenden. Det betyder att personer som tidigare fått sitt körkort återkallat eller nekats körkortstillstånd kan få en ny prövning i ärendet.

För att få köra bil behöver personer med synfältsdefekter visa att de uppfyller vissa medicinska krav som Transportstyrelsen ställer. Synfältet mäts med en så kallad perimeter, och det finns olika modeller på marknaden. Inom hälso- och sjukvården används framför allt perimetrar av märkena Humphrey och Octopus.

Transportstyrelsen har tidigare jämställt resultat från de båda synfältsundersökningarna. Tyvärr stämmer inte alltid detta. I vissa fall behöver resultatet från en perimeter av modell Octopus räknas om för att vara jämförbar med resultatet från en Humphreyperimeter.

– Det här är ny kunskap för oss. Det innebär att det finns en liten risk att personer som har genomfört sin synfältsundersökning skulle ha blivit annorlunda bedömd med de förutsättningar som vi nu känner till, säger Björn Renberg, enhetschef på Transportstyrelsen.

Detta gäller personer som inte uppfyllde kraven i det centrala synfältet och som har gjort undersökningen i en perimeter av modell Octopus.

– Vi rättar nu till detta och tar hänsyn till skillnaderna i resultaten mellan de olika perimetrarna när vi beslutar i körkortsärenden. Den som gjort en synfältsundersökning av det centrala synfältet i en Octopusperimeter kan vända sig till oss för att få en ny prövning, säger Björn Renberg. 

Mer information om bedömning av resultat från synfältsbortfall

https://transportstyrelsen.se/sv/Nyhetsarkiv/2022/ny-provning-vid-synfaltsundersokning—i-vissa-fall/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *