Den som planerar att övningsköra i sommar för att ta körkort bör redan nu ansöka om körkortstillstånd från Transportstyrelsen.

För att få ta körkort och övningsköra behöver man ett körkortstillstånd. Transportstyrelsen beviljar ett tillstånd om personen anses lämplig som förare med hänsyn till personliga och medicinska förhållanden.

Många som ska ta körkort väljer att göra det under vår- och sommarhalvåret. Antalet ansökningar om körkortstillstånd ökar därför påtagligt under den tiden på året. Den stora variationen gör att handläggningstiderna blir längre än normalt. Det gäller i synnerhet ansökningar som av någon anledning kräver utredning.

För att vara säker på att få sitt körkortstillstånd i tid rekommenderar därför Transportstyrelsen att man är ute i god tid och redan nu skickar in sin ansökan.

– Av erfarenhet vet vi att handläggningsköerna för körkortstillstånd alltid ökar påtagligt under våren och sommaren. Vi vill naturligtvis inte att ungdomar och andra som planerar för körkort ska gå miste om chansen på grund av långa handläggningstider. Därför uppmanar vi alla att redan nu skicka in sin ansökan, säger Dinko Odobasic, enhetschef för Körkortskundtjänsten på Transportstyrelsen.

Att ansöka om körkortstillstånd är kostnadsfritt. Ett körkortstillstånd är giltigt i 5 år och det finns för två olika nivåer:

Grupp 1 (behörigheterna AM, A1, A2, A, B, BE) gäller för att få köra:

  • Moped klass 1
  • Personbil och lätt lastbil
  • Motorcykel

Grupp 2 (behörigheterna C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE) gäller för att få köra:

  • Tung lastbil
  • Buss

https://transportstyrelsen.se/sv/Nyhetsarkiv/2022/hog-tid-att-ansoka-om-korkortstillstand/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *